Bigger Than Life

I wouldn't have it any other way

ČAS JE, DA SE RESETIRAMO: THE ARTIST (2011), RETRO FILM Z AKTUALNO POANTO

Objavil/a Bigger Than Life 26.01.2012 pod FILM, NADŽANRSKO, PRIPOROČAM, RECENZIJE

Filmov, kot je The Artist, že dolgo ne snemajo več. Tudi gledalcev, ki bi odraščali z nemimi črnobelimi filmi, ne delajo več. Iz vsakega kadra tega filma veje, da je nastal iz čiste, skoraj romantične ljubezni do filmske umetnosti. Pravi cinefilski izdelek v črnobeli tehniki, brez zvoka besed, posnet v maniri holivudskih filmov iz 20-tih in 30-teh let prejšnjega stoletja. Je krasen dokument davno minulega časa, umetelno vtkanega v našo sedanjost. In pravi preizkus ljubezni do filma za sodobnega popkorn gledalca.

Ni naključje, da je tak film nastal prav zdaj. Sodobni svet se spopada z največjo gospodarsko krizo po letu 1929. Živimo v času nenehnega, na trenutke grozečega obeta vsesplošnih sprememb na vseh področjih našega življenja: priče smo medijski revoluciji, družbeni preobrazbi, politični kataklizmi, kulturni profanizaciji, finančno-ekonomskim zlomom, predvsem pa vse večji potrebi posameznika po iskanju lastnega jaza in njegovega izraza.

V ospredju je zgodba o umetniku, Georgeu Valentinu, filmskemu igralcu, ki je leta 1927, ko se filmska pripoved prične, velika zvezda nemega filma. Tako velik je, kot je bil resnični Rudolph Valentino. A ko v do tedaj nemi svet filma vstopi zvok, umetnik – pa naj bo še tako velika zvezda – ki se tehnični inovaciji le smeje v brk in se ji kot upornik brez razloga postavlja po robu, pade v brezno pozabe.  Izgubi svoj jaz, ker izgubi svoj izraz, novega pa, iz notranjih strahov, ni pripravljen razviti.

Film je kljub retro podobi presenetljivo sodoben, ker je prekleto aktualen.  George Valentine je slehernik, ki vztraja na okopih in zavrača spremembe, ki jim ne more ubežati, in se zato pusti povoziti času. Če hoče res živeti, se mora na pogorišču svoje izgubljene identitete vzpostaviti na novo. Resetirati. Odvreči lupino, s katero se je obdal kot s ščitom, ki ga zdaj le še omejuje in ograjuje od drugih. Slišati mora svoj glas, da lahko spregovori. Odpreti se mora sebi, ljubezni, življenju.

Življenje je umetnost. Kdor zna živeti, je umetnik.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

2 odgovorov na “ČAS JE, DA SE RESETIRAMO: THE ARTIST (2011), RETRO FILM Z AKTUALNO POANTO”

 1. filmoljub - 30.01.2012 ob 12:02

  Odličen opis in navdih za to, da sem si film ogledal.

  http://filmoljub.blogspot.com/2012/01/artist-2011.html

  :)

 2. cinemaforever - 30.01.2012 ob 12:13
  cinemaforever

  O, hvala. Ti je bil všeč?

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !