Bigger Than Life

I wouldn't have it any other way

WAR HORSE (GRIVASTI VOJAK)

Objavil/a Bigger Than Life 2.02.2012 pod KINO, RECENZIJE

Če hoče biti človek nad tem filmom navdušen, mora biti  Steven Spielberg. Ne njegov soimenjak, pač pa Steven Spielberg osebno. Za reveža, ki nisem on, je film le velika, razvlečena, silovito patetična, dolgočasna kolobocija, vredna ogleda le zato, da mi je videti, kaj vse gre pri filmu lahko narobe. In tu gre narobe malodane vse.

Filmska pripoved o konju, ki je prelep in preplemenit za njivo ali za vojno, pa pristane najprej na njivi, nato pa še v 1. svetovni vojni, od koder ga čaka dolga pot domov, deluje skoraj tako, kot da bi hoteli vanjo združiti malo Starega bevskača (odraščanje in ljubezen med fantom in konjem), Lassie se vrača (nasilna ločitev med fantom in konjem), Heidi (dedek in vnučka), Reševanje vojaka Ryana (vojna poteka v reševanju konja), Top Gun (nekdanja rivala skoz izkušnjo poguma postaneta prijatelja), zgodbo o Jobu (očetove preizkušnje), Mister Eda (res malo manjka, da konj ne govori) in še bi se tega našlo, če bi se mi dalo iskati. Pa se mi ne.

Spielberg ubogega konja preklada zdaj sem zdaj tja. Iz angleškega pašnika na angleško njivo, iz angleške njive v vojno. V vojni se znajde najprej v angleški konjenici v bitki z Nemci, nato kot nemški vojni ujetnik preklada ranjence in topove, najde zavetje pri francoskem dekliču in njenem dedu,  ga spet zajamejo Nemci, pa hajdi spet nazaj prekladat topove, dokler se mu končno od vsega hudega ne strga, spektakularno ubeži tanku, še bolj spektakularno dirja čez bojno polje, konča v žici, na nikogaršnji zemlji, kjer ga s skupnimi močmi rešita angleški in nemški vojak, pristane v domačem taboru in … tako naprej. Zaplet sledi zapletu zaradi zapletanja samega. Spielberg se sicer silno trudi, a uspeh je boren. Dialogi, ki naj bi bili humorni ali duhoviti, delujejo prazno dolgočasni, prizori, ki naj bi bili ganljivi, so smešno patetični, situacije, ki naj bi bile napete, so mrtve in hladne.  Scenarij je slaboumen, režija velikopotezna, a brez strasti, liki brez življenja, glasba brez emocij, fotografija tokrat ne očara dovolj  in igra je milo rečeno povprečna.  Spielberg, ki je sicer dober režiser,  se v svojih filmih vedno rad spogleduje s patetiko, a mu nekako odpuščam –  tokrat pa je šel z njo tako daleč, da mi je bilo ob gledanju nerodno.  Zanj.

Škoda. 1. svetovna vojna je dober filmski material. In konji so v njej odigrali veliko vlogo. Tudi na naši Soški fronti. Na vsej zahodni fronti jih je menda umrlo osem milijonov.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

13 odgovorov na “WAR HORSE (GRIVASTI VOJAK)”

 1. filmoljub - 2.02.2012 ob 07:37

  Meni gre bolj kot patetika pri Spielbergu na živce tista pravljičarska infantilnost, usran peterpanovski sindrom — ki ni nič drugega kot neobjektivnost, neodgovornost in nepremišljenost. Tisti njegovi filmi, kjer tega ni (ali pa vsaj najmanj), so mi osebno najbolj pri srcu.

 2. Bigger Than Life - 2.02.2012 ob 09:37
  Bigger Than Life

  Ja, to tudi, pravljičarska infantilnost. Eh, včeraj je bila ura pozna, takoj po ogledu tega debakla, ampak ni bilo šanse, da grem spat, preden ne objavim.
  Ampak mene predvsem razjari njegova patetika. To počne tudi v tistih svojih filmih, ki so sicer, objektivno gledano, mojstrovine.

 3. Goodfella - 2.02.2012 ob 12:11

  Pozdravljen,

  Filma še nisem videl, pričakovanja že tako niso bila velika, tvoj zapis potrjuje moje domneve, a ga vseeno bom moral videti. Že naslov filma odbija in če ga nebi posnel Spielberg…

  Sovražimo ga, a ga vseeno spoštujemo, kajne?

 4. filmoljub - 2.02.2012 ob 12:32

  Spoštujem(o) pa vsekakor. Steven ZNA narediti film.

 5. Bigger Than Life - 2.02.2012 ob 12:38
  Bigger Than Life

  Sovražimo ravno ne, smo pa včasih malo jezni nanj, ko po nepotrebnem skrene na kriva pota.

  In o, ja, Steven:) ZNA še kako narediti film. Zna ga sicer sfižiti, a zna ga tudi narediti.

 6. Goodfella - 2.02.2012 ob 13:53

  Sovražimo je seveda v navednicah :)

 7. Bigger Than Life - 2.02.2012 ob 14:03
  Bigger Than Life

  Se razume:)

 8. IZTOK GARTNER - 3.02.2012 ob 01:11
  IZTOK GARTNER

  Tudi meni strašno zanič film, eno največjih razočaranj lanskega leta. Pričakoval sem, da se bo končno vrnil tisti Spielberg, ki ga imam najraje, torej Peter Pan, ki snema filme, ki te odnesejo nad oblake. Namesto tega sem dobil kurčevo patetiko. War Horse je imel vse možnosti, da postane novi ET, žal je postal vse drugo.

 9. Bigger Than Life - 3.02.2012 ob 09:55
  Bigger Than Life

  Meni je bil njegov A.I. nazadnje res všeč. Ok. njegov in Kubrickov:) Vse po tem nekako brez substance in žara.

 10. turbofolker - 3.02.2012 ob 10:05
  turbofolker

  Jaz sem si ga sinoči ogledal in mi je bil kar dober.

 11. Bigger Than Life - 3.02.2012 ob 10:18
  Bigger Than Life

  Pa dobro, privoščim ti, da si užival:)

 12. filmoljub - 6.02.2012 ob 17:40

  Kaj pa pred tem, npr. Schindler? Pa Munich? Pa Ryan? Posebno poročilo? :)

 13. Bigger Than Life - 6.02.2012 ob 18:45
  Bigger Than Life

  Schindlerjev seznam je mojstrovina, tu lahko rečem le, da je Spielberg s tem filmom pokazal, kako visoko kotira kot režiser, in dokazal, da kotira z razlogom. Izjemen film. Vsakič ko ga gledam, me potegne že s prvim prizorom (ko se Schindler oblači, natika manšetne gumbe, izbira kravato … super!). Prefinjen, močen, pretresljiv, presunljiv, poln detajlov, napet. Izjemna fotografija, dobra zgodba, fantastična igralska zasedba (Neeson, Fiennes, Kingsley. ..) vrhunska igra, glasba, tu deluje prav vse.
  Reševanje vojaka Ryana je precej dober film z izjemnimi prizori uvodnega izkrcanja (vem, da to govorijo vse, ampak tako pač je), vseskozi ga odlikuje izjemna režija , dobra igra, zgodba je sicer nekoliko enoplastna, a scenarij je dober, edini kiks je sam konec, ki je meni osebno neprebavljiv.
  Munich … tega moram gledati še enkrat, preden ga obsodim:)V prvo, v kinu, me je razočaral, žal se ne spomnim več, kaj mi je šlo takrat v nos:)
  Posebno poročilo; dober, soliden, ampak še zdaleč ne film, ki bi se po moje moral zapisati v “zgodovino”. Za razliko od njegovega Schindlerja, Ryana in npr. Cesarstva sonca …

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !